Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

ΚΑΣΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ



Το κάστρο της Μυτιλήνης φωτισμένο αλλά και με το φως της ημέρας. Βρίσκεται στα βόρεια της πόλης της Μυτιλήνης, στην περιοχή της Επάνω Σκάλας στη θέση Τσαμάκια, οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται και τα ταβερνάκια που υπήρχανε στην περιοχή.
Η κατασκευή του ξεκίνησε την Βυζαντινή εποχή ενώ τη σημερινή του μορφή την έχει από τα χρόνια της ηγεμονίας των Γατελούζων. Το 1462 καταλαμβάνεται από τους Τούρκους, παρόλο που είχε ενισχυθεί αμυντικά κι έγιναν κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας διάφορες προσθετικές εργασίες και η κατασκευή ενός Τουρκικού Ιεροδιδασκαλείου το οποίο σώζεται ακόμη και σήμερα. Αν το επισκεφτείτε (θέλει άνετο παπούτσι και να διαθέσετε αρκετή ώρα γιατί είναι από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου) θα δείτε ακόμη το παλάτι των Γατελούζων, έναν τετράγωνο πέτρινο πύργο με εντοιχισμένη πλάκα όπου με ευδιάκριτα ανάγλυφα σχήματα παριστάνεται το οικόσημο των Γατελούζων και παραστάσεις Ρωμαϊκών μονομαχιών ενώ στην εξωτερική πύλη υπάρχει πλάκα με το οικόσημο των Παλαιολόγων.
Το καλοκαίρι το κάστρο αλλά και ο περιβάλλοντας χώρος (το αλσάκι με τα πεύκα) αξιοποιείται ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις. Και τέλος μια συμβουλή: Αν πάτε σε κάποια εκδήλωση κρατάτε και μια ζακετούλα γιατί λόγω των πολεμίστρων δημιουργούνται ρεύματα κι έχει ψύχρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου